Blog

Huizenjacht

Je kent het wel. Je woont in een heel fijn huis, maar er knaagt iets aan je. Je kijkt op internet en er staan toch wel hele mooie huizen te koop. Waardoor je denkt:

Zou het niet fijn zijn om toch ergens anders te wonen?

Je trekt de stoute schoenen aan en maakt een aantal afspraken bij makelaars, maar als je dan door die huizen heen loopt kom je steeds weer tot dezelfde conclusie:

Dit is het toch niet

Hoe komt dat nou? Wat maakt een goed huis, nou een goed huis waar je wil wonen? Waarvoor je uit je huidige fijne huis wil vertrekken?

Mijn vriend en ik hebben die zoektocht inmiddels achter de rug. Leuk, maar soms ook frustrerend. Hieronder mijn ervaringen en 6 tips die je kunnen helpen om meer gericht naar een huis te zoeken wat bij je past.

1. Wat vind je fijn aan je huidige woning?

Door het beantwoorden van deze vraag heb je gelijk een aantal punten te pakken die je in je nieuwe woning zeker niet wil missen. Een nieuwe woning is een verandering omdat je woonwensen veranderen. Het hoeft niet eens groter te zijn, het kan juist ook kleiner zijn, maar het mag nooit betekenen dat het een stap achteruit is.

Ons huis in Den Haag is eigenlijk perfect.

  • Een goede locatie,
  • licht,
  • hoge plafonds,
  • oude details,
  • een goede badkamer (net nieuw).

Dit bleken gaandeweg ook echt de dingen die ik heel belangrijk vond in mijn nieuwe woning. Iedere keer als ik in een woning ging kijken met plafonds van 2,5m (of nog lager) voelde het voor mij alsof ik moest bukken. Terwijl ik nu ook weer niet zo groot ben.

2. Wat mis je in je huidige woning waardoor je aan het kijken bent?

Dit is een van de belangrijkste vragen die je jezelf kan stellen.

Wij wonen momenteel nog in een bovenwoning in Den Haag. Hebben in totaal 11 fietsen (excl. 2 kinderfietsen), een kinderwagen, een fietskar en tal van (buitensport) hobby’s, waardoor je kan concluderen dat wij een schuur toch wel erg missen. Daarnaast hebben wij een groot dakterras, welke we kunnen bereiken dmv een vlizotrap. Heel handig en leuk als je met zijn tweeën bent, maar met een kleine, toch wat onhandig. Een tuin waarbij  de kleine gewoon van binnen naar buiten kan rennen, omdat hij niet weet of hij nu binnen of buiten wil spelen, is heel welkom.

Voor ons was deze vraag dus heel concreet te beantwoorden, maar dat hoeft niet zo te zijn. Misschien wil je meer ruimte, probeer dit dan zo concreet mogelijk te maken. Bedoel je met ruimte een extra kamer, meer licht, hogere plafonds, ruimere woonkamer. Het aantal m2 zegt niks. Het gaat erom hoe de ruimte is ingedeeld / hoe je hem zelf indeelt, hoe jij de ruimte gebruikt en wat jij in welke ruimte nodig hebt.

Met het beantwoorden van deze twee vragen lijk je al heel ver te komen.  Wij gingen vol goede moed kijken bij jaren 30 huizen in Den Haag, met tuin, aan de rand van ons budget, maar steeds was het niks. Geen achterom, moet te veel gebeuren, te duur, geen schuur. We lieten steeds wensen vallen (want je kan niet alles hebben) zonder ons af te vragen welke wens nu echt bovenaan stond.

De logische volgende vraag is dan ook:

3. Wat is een wens je waard?

Het klinkt misschien stom, maar maak een prioriteitenlijstje. Welke wensen kan je echt niet loslaten en welke wensen kan je laten vieren / zijn minder belangrijk als de eisen die hoger in je lijstje staan?

Let op: Dit is een proces, dit heb je waarschijnlijk niet in 1x in beeld en het hoeft dan ook niet in 1x te kloppen.  Begin gewoon met wat jij denkt dat de volgorde is en ga daarmee naar huizen kijken. Zo’n lijstje geeft je een beetje houvast en gaandeweg kom je er achter dat sommige wensen toch hoger op de lijst horen en andere weer lager.

In Den Haag heb je alles; de duinen, het strand, de stad, cafés en restaurants om de hoek, openbaar vervoer, winkelstraatje en supermarkt op loopafstand, kortom ideaal. Alleen de eisen die wij aan een huis stelde, waren amper te vinden in de buurt en als ze er waren ver boven ons budget.

“Wat is wonen in Den Haag ons waard?”, vroegen wij ons af.  

We zijn aan de rand van de stad gaan kijken in nieuwbouw wijken, maar daar voel ik me niet thuis. Ik mis daar de leuke restaurantjes in de buurt, de rust en ruimte van de duinen en de stad.  Wat dat betreft kwamen we tot de conclusie dat we net zo goed verder weg konden gaan wonen. De locatie belandde daardoor laag op ons prioriteitenlijstje.

Na een paar keer een huis bezocht te hebben in een klein dorpje / een afgelegen gebied kwamen we er achter dat de locatie ook weer niet onderaan ons prioriteitenlijst hoorde te staan.  Lekker rustig en landelijk is fijn, maar op een locatie te ver bij de bewoonde wereld vandaan, gaan we ons niet thuis voelen.

Hoe kom je er dan achter wat je echt belangrijk vindt?

4. Ga gewoon bij huizen kijken

Dan kom je erachter wat er niet klopt bij de verwachtingen die je erbij had. Het kan frustrerend zijn, maar door gewoon te kijken ervaar je wat je mist en kom je er achter dat  een perfect huis op een verkeerde locatie niet gaat werken.

Het is ook leuk om een keer bij een perfect huis wat veel te duur is te gaan kijken. Of juist een huis wat ver onder je budget is. Daardoor krijg je een gevoel bij de waarden van huizen en of iets het voor jou waard is of niet. Dat maakt ook, dat wanneer je dan uiteindelijk een nieuwe woning hebt gevonden je ook snel kan beslissen en een goede prijs kan neerleggen bij de verkoper. Iets wat in deze tijd geen overbodige luxe is.

De woningmarkt is schaars, dus de kans dat je wat vindt wat direct aan al je woonwensen voldoet is eigenlijk heel klein. Let er dan ook vooral op dat de dingen die je niet kan of niet snel zal veranderen aan een woning, in ieder geval aanwezig zijn. Zoals bijvoorbeeld de locatie of oude details.

5. Kan ik wat ik mis, nog maken?

Wij kwamen er eigenlijk al vrij snel achter dat ons budget niet toereikend was om een huis te kopen wat precies aan onze eisen voldeed. Ik denk eigenlijk dat een huis wat aan al onze eisen zou voldoen überhaupt niet bestaat. Dat heeft dan weer meer te maken met het feit dat we graag dingen zelf maken en een huis eigenlijk pas echt van jezelf kan worden als je op zijn minst geschilderd hebt.

Maar goed, wat je mist kan nog komen.

Is een huis bijna perfect, maar is het net te klein, te donker, heeft het een verschrikkelijke keuken of voldoet het niet aan je duurzaamheidseisen. Probeer daar dan doorheen te kijken en te kijken welke mogelijkheden een huis biedt.

Is het een optie om bijvoorbeeld meer licht te creëren in de woonkamer, om meer ruimte te maken dmv een uitbouw, voor een extra kamer, zonnepanelen te plaatsen, te isoleren etc.

Zijn de mogelijkheden er? Denk dan na over:

  • heb ik zin in een verbouwing?
  • Ga ik het zelf doen of laat ik het doen?
  • Ga ik dat doen voordat ik er woon of tijdens?
  • Heb ik nog budget nadat ik het huis heb gekocht of moet ik er eerst nog voor sparen?

Als laatste tip zou ik je willen meegeven:

6. Rij eerst een keer langs voordat je een afspraak maakt

Dit is een goede methode om niet te veel tijd kwijt te zijn aan verkooppraatjes van makelaars. Je krijgt snel een beeld van hoe een woning op een perceel staat, welke dingen er in de buurt zijn of er een drukke weg langs loopt. In de verkoopbrochure staat het meestal toch allemaal wat rooskleuriger dan het is.

Wellicht rij je door de buurt en denk je, oh nee, hier wil ik nog niet dood gevonden worden. Dan ben je snel klaar. Op deze manier kan je ook een aantal woningen op 1 dag bezoeken. Zit er wel iets bij wat je leuk vindt, maak je een afspraak om binnen te gaan kijken.

Mijn vriend en ik hebben uiteindelijk een huis gevonden in Stolwijk wat precies bij ons past. Locatie is goed, oude details, hoge plafonds, een schuur/garage en nog heel veel mogelijkheden. Leuk, er moet nog heel veel gebeuren, maar we kunnen niet wachten tot we kunnen beginnen met de verbouwing!

Dankjewel voor het lezen en heel veel succes met je huizenjacht!

Mocht ik je kunnen helpen met het concretiseren van je woonwensen of met het laten zien van de mogelijkheden die je nieuwe woning biedt. Let me know!

In mijn volgende blog zal ik vertellen over onze nieuwe woning en hoe we van de garage ons (tijdelijke) Tiny House maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *